Home

Din jurnalul unui dizident al USR (VI)

Ce se întâmplă acum, la USR este ruperea lui noi în două. Noi, USR-Manolescu, nu avem dreptate din punct de vedere legal, dar avem dreptate din punct de vedere sufletesc (unii dintre noi nu vrem să iubim, deși urâm). Noi, USR-Teodorescu, avem dreptate din punct de vedere legal, dar nu avem dreptate din punct de vedere sufletesc (căci unii vrem să urâm). Cu cine să ținem noi, cu care parte a noastră? Și – și? Dar rațional ar fi nici – nici, dacă n-ai pic de ură în tine. Dacă ai un pic de respect pentru legalitate, ești obligat să optezi și să încerci, în interiorul acelui noi care iubește legalitatea, să pui frână urilor. La ce bun să urăști când ai dreptatea de partea ta? Fiindcă nu-ți este recunoscută spontan? Dar nu există o astfel de recunoaștere. Dreptatea are a suferi pe drumul consacrării ei juridice. Abia această suferință are a se asigura că este rațională, nicidecum opțiunea pentru un noi sau alt noi.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ruperea în două a USR  avut loc deja. Părțile nu sunt încă egale cantitativ. N-avem, însă, nicio problemă de cantitate (majoritate contra minoritate). N-avem, deocamdată. Dar după verdictul instanțelor, vom avea o problemă cantitativă. La Adunarea Generală de după verdict, unii vor fi fiind înfrânți. Au dreptul de a participa la acea Adunare Generală? Depinde. Dacă verdictul va fi favorabil lui noi-Manolescu, noi-Teodorescu nu mai avem acest drept. Am fost excluși din noi-Manolescu. Dacă verdictul va fi favorabil lui noi-Teodorescu, noi-Manolescu va avea acest drept. Nu ne vom exclude pe noi înșine din noi înșine. Dar vom fi lustrați: ați fost complici la o ilegalitate. Nu toți. Dar celor care, fiind în conducerea USR, de la un punct încolo, ați știut care era adevăratul cadru legal al USR, dar ați ales, cu rea credință, să-l ascundeți și, ascunzându-l, să considerați că n-a fost încălcat. Nu vă puteți apăra buna credință. Necunoașterea legii nu exonerează pe nimeni de consecințele încălcării ei.
Ce va urma? Vor urma alegeri. Înainte, sper, în statut va intra principiul lustrației. Un mandat sau două, călcătorii legii vor sta pe bară. Nu vor mai putea accede în noile structuri de conducere. Le va fi suspendat dreptul de a mai candida. Sau, poate, vor fi iertați. Și, atunci, având de partea lor cantitatea, se vor alege din nou în conducerea USR.
N-ar fi un pupat ”Paița Independeți”. Ar fi de-a dreptul imoral.

Ioan Buduca

Crititcul Nicolae Manolescu, fostul peședinte al USR, cel care se află la originea scandalului din Uniune

Crititcul Nicolae Manolescu, fostul peședinte al USR, având, încă majoritatea aripii noi-Manolescu

Prozatorul Cristian Teodorescu, președintele USR legal ales la A.G.E. din 19 martie 2016

Prozatorul Cristian Teodorescu, președintele USR legal ales la A.G.E. din 19 martie 2016, pregătind reforma USR, susținut de aripa minoritară noi-Teodorescu

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s