Home

Un adevărat eveniment editorial

 Editura Compania, cu binecunoscutul profesionalism demonstrat de cuplul Petru Romoşan – Adina Kenereş, ne pune la dispoziţie trei volume însumând, în total, peste 1.500 de pagini (!!!) ce conţin editorialele semnate de Cornel Nistorescu în perioada când a condus “Evenimentul zilei” (18 februarie 1997-30 decembrie 200). “În cazanul tranziţiei” este mai mult decât o sumă de texte apărute, vreme de 3 ani, într-un cotidian de mare succes. Este un document pe un calup istoric scurt, dar semnificativ: venirea la putere a Convenţiei Democrate şi prestaţia prezidenţială a lui Emil Constantinescu. Textele sunt aşezate în ordine cronologică iar toate cele trei volume beneficiază, la şfârşit, de un extrem de util Indice de nume, ghidând cititorul către paginile unde se face referire la un anumit personaj al vremii. În volumul 1(18 feb.1997 – 30 apr. 1998), spre exmplu, Ion Iliescu este menţionat de 106 ori, Emil Constantinescu de 161 de ori iar Victor Ciorbea de 189 de ori (dacă am numărat bine…).

Nu voi scrie nimic despre Cornel Nistorescu (a făcut-o excelent Ioan Buduca într-o prefaţă foarte consistentă). Dar voi cita din Nota asupra ediţiei: “Dincolo de calităţile jurnalistului şi de performanţa de a scrie (aproape) zilnic un editorial de-a lungul anilor, cei interesaţi de istoria recentă a României găsesc aici o selecţie credibilă de fapte şi persoane care au mobilizat interesul popular şi au reprezentat felurite lumi (politică, administrativă, judiciară, mediatică, sportivă, culturală…)”. În sfârşit, pentru cei din generaţia noastră (ăştia, între 60 şi 70 de ani!) este de reamintit faptul că Editura Compania i-a tipărit lui Cornel Nistorescu şi remarcabilele volume de reportaj scrise în tinereţe: volumul “Reporter la sfârşitul lumii (1978-1988)”, însumând cărţile “Întâmplări din liniştea unei fotografii” (Ed. Junimea, 1978), “Paradisul provizoriu” (Ed. Albatros, 1982) şi “Proprietarul de iluzii” (Cartea Românească, 1988), precum şi textele publicate în revista Expres (1990-1995), volumul “Epistole politice, reportaje, interviuri, editoriale”.

Pe scurt: trei volume de studiu pentru cei ce vor a se dumiri ce s-a întâmplat cu România după prima alteranţă la putere de după 1989 şi de lectură captivant/instructivă pentru tinerii ce ţin cu tot dinadinsul a ajunge jurnalişti cu adevărat profesionişti!

nistorescu 1 buna

nistorescu 2 buna

nistorescu 3 buna

nistorescu portret 1 buna

 

romoşan buna

 

Petru Romoşan, proprietarul Editurii Compania şi coordonatorul ediţiei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s