Nicolae Manolescu era reprezentantul României la UNESCO înainte de 2015. Ministerul Culturii din România avea de finalizat un dosar de argumente pentru omologarea întregului ansamblu cultural de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO, nu doar Coloana, care era omologată de multă vreme. Era o oportunitate de mare imporanță pentru Brâncuși și pentru România. Dosarul a fost întocmit prost și a fost respins. Nicolae Manolescu s-a documentat atât de bine cu privire la brâncușologii noștri apți să aducă argumente de valoare în dosar încât n-a aflat nici în ziua de azi că nu Radu Varia, ci sculptorul Vlad Ciobanu a dezvoltat cea mai bună interpretare românească asupra universalității simbolisticii ansamblului de la Târgu Jiu. Nu le ceream foștilor miniștri politici ai Culturii să înțeleagă valoarea argumentelor dezvoltate de Vlad Ciobanu, dar lui Nicolae Manolescu puteam să-i cerem. N-a fost în stare să afle că la Târgu Jiu avusese loc un simpozion dedicat ansamblului și că, atunci, cu acel prilej, Vlad Ciobanu a uimit asistența cu erudiția sa simbologică și cu amplitudinea interpretării sale. Documentele simpozionului erau disponibile, dar trebuia să afli că ele există. În cele din urmă, dosarul a fost făcut de niște funcționari care nu erau capabili să înțeleagă nici capra cu trei iezi.
Așa a supravegheat ambasadorul nostru la UNESCO fructificarea unei oportunițăți favorabile prestigiului cultural al României.
Cât să ne mai mirăm că în țara asta nu apare cineva care să fie capabil să nu-și bată joc de ea?

Crititcul Nicolae Manolescu, fostul peședinte al USR, cel care a reprezentat România la UNESCO vreme de 10 ani și a ratat Dosarul Brâncuși-Complexul Tg Jiu