Anexa 9 și juriile cu cântec ale USR-Manolescu
În Statutul violat de Manolescu și ai lui, la ”alegerile” din 2013 există, la Anexa 9, un ”Regulament al Juriilor de Premiere”. Această Anexă conține un număr de 7 Articole. Nu le voi analiza pe rând, ci în toată complexitatea” lor… intertextuală.
1. Constatăm că juriul USR central este compus din 7 membri, iar juriile USR-filiale din 5 membri. Foarte bine. Mandatul juriilor este de un an, cu posibilitaea schimării parțiale sau integrale a componenței, pentru anul următor. Iar, foarte bine. Membrii juriilor sunt confirmați de Consiliul USR, la propunerea Comitetului Director. Uuuuups! Nu e de loc bine! Pentru că CD este la mâna lui Manolescu, iar CUSR votează, fără să cârâie, ce vrea dom’ În afara oricăror suspiciuni ar fi o formulă democratică, spre exemplu o listă mai largă, cu persoane calificate și dispuse să jurizeze, supusă, anual, aprobării Adunării Generale, din care să se extragă, aleator, numele pentru diferitele jurii ale Uniunii.
2. Anexa 9 statutează faptul că membrii juriului nu trebuie să reprezinte interesele unei case de editură (patroni, angajați etc.) Foarte bine, pentru că se anulează apariția unui eventual conflict de interese (financiare). Ar fi fost însă și mai bine să se statuteze și interdicția de a participa la jurizări pentru membri aflați în conducerea USR central sau filiale. Pentru că și astfel de nominalizări pot intra în zona conflictelor de inetrese (morale).
3. Numărul și chiar denumirea premiilor sunt riguros menționate în Anexa 9, atât pentru USR central, cât și pentru filiale. Dacă la USR central admitem o logică (nu se pot acorda tot felul de premii, schimbate ori adăugate de la an la an, după cum ne vine cheful), pentru filiale cred că ar trebui mai multă libertate, în funcție de numărul de membri, anvergura acțiunilor, bugetul propriu sau atras al fiecărei filiale în parte.
4. În sfârșit, dar deloc în cele din urmă, nicăieri în minunata Anexă 9, nu se face vorbire despre indemnizațiile acordate președintelui și membrilor juriilor literare! Acești oameni depun o muncă importantă și, adeseori, epuizantă. În plus, se presupune, ei au o înaltă calificare profesională și etică. Prin urmare este corect să fie remunerați pentru efortul lor. DAR, și vorbim despre un DAR cu majuscule, prea des se întâplă (după cum bine știm, prieteni) ca totalul sumelor încasate de juriu să fie mult mai mare decât premiul acordat amărâtului de scriitor! Se mai întâmplă și faptul (ilegal) că sumele (reale) primite de jurați nu trec prin contabiliate, nu pot fi controlate și impozitate. Și se mai întâmplă, spre exemplu, ca președintele prea multor jurii să fi fost chiar criticul Nicolae Manolescu, fost președinte al USR. Ceea ce este incorect, din toate punctele de vedere: moral, financiar, profesional etc.
Cred că noua conducere a USR, legal aleasă la A.G.E. din 19 martie 2016 va trebui să analizeze cu mare atenție această problemă a juriilor cu… cântec și să găsească soluțiile mulțumitoare pentru întreaga breaslă scriitoricească. Eventual, după o dezbatere publică a problemei.

Crititcul Nicolae Manolescu, fostul peședinte al USR, cel care se bagă și la prezidarea tuturor juriilor bine remunerate și-n străinătăți plimbate!

Fostulprim-vicepreședinte Varujan Vosganian, un demn beneficiar al jurizărilor manolesciene

Fostul vicepreședinte USR Gabriel Chifu, omul cu facerea și desfacerea juriilor din țară și de peste hotare!