Home

După ce am parcurs în totalitate OUG 26/2000, și am consultat un excelent jurist specializat pe înființarea și funcționarea Asociațiilor și Fundațiilor din România, am selectat articolele esențiale întru lămurirea celor ce se mai îndoiesc că legea este de partea noii conduceri, legal aleasă la A.G.E. din 19 martie 2013. Citiți-le și vă dumiriți, prieteni!
Art. 73.
(1) Se constituie Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociații, fundatii și federații – denumit in continuare Registrul national – în scopul evidenței centralizate a acestora.
(2) Registrul național se ține de Ministerul Justitiei prin direcția de specialitate.
Art. 80
Dispozițiile Decretului nr.31/1954 privind persoanele fizice și persoanele juridice se aplică, în mod corespunzător, și asociațiilor și fundațiilor, cu excepția acelor dispoziții care sunt contrare reglementărilor stabilite prin prezenta ordonanță.
Art. 83
(1) Asociațiile și fundațiile constituite, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în condițiile Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) își păstrează personalitatea juridică legal dobândită. Acestor asociații și fundații li se aplică, de la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe, regimul juridic prevăzut de aceasta.
(2) Uniunile, federațiile sau grupările de persoane juridice, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 21/1924, își păstrează personalitatea juridică și, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, li se va aplica regimul juridic al federațiilor prevăzut de aceasta din urmă.
Art. 84
(1) În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe registrele persoanelor juridice, aflate la grefa tribunalelor în circumscripțiile cărora funcționează persoanele juridice de drept privat prevăzute de Legea nr. 21/1924 vor fi transmise judecatoriilor în ale căror circumscripții teritoriale acestea își au sediul.
(2) În același termen, registrele uniunilor și federațiilor, aflate la grefa curților de apel în circumscripțiile cărora funcționează uniunile și federațiile prevăzute de Legea nr. 21/1924, vor fi transmise tribunalelor în circumscripțiile cărora acestea își au sediul.
(3) În vederea constituirii Registrului național prevăzut la art. 73, în termenul menționat la alin. (1), instanțele judecătorești sunt obligate să transmită Ministerului Justiției copii de pe registrele asociațiilor și fundațiilor, precum și de pe registrele uniunilor și federațiilor, aflate la grefa acestora.
Art. 86
Pe data intrarii în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă Legea nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații si Fundații), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.27 din 6 februarie 1924, cu modificările ulterioare, precum și orice alte dispoziții contrare.

 

Prozatorul Cristian Teodorescu, președintele USR legal ales la A.G.E. din 19 martie 2016

Prozatorul Cristian Teodorescu, președintele USR legal ales la A.G.E. din 19 martie 2016

Florin Iaru, vicepreședinte al USR, legal ales la AGE din 19 martie 2016

Florin Iaru, vicepreședinte al USR, legal ales la AGE din 19 martie 2016

Dan Mircea Cipariu, vicepreședinte al USR legal ales la AGE din 19 martie 2016

Dan Mircea Cipariu, vicepreședinte al USR legal ales la AGE din 19 martie 2016

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s