Home

Din jurnalul unui dizident al USR (II)

În episoadele de viață când ai de făcut opțiuni grele, zicea cineva, atunci poți vedea cum lucrează karma ta. Mă uit în urmă, la trei astfel de episoade: un divorț, o decizie de a intra în dizidență față de Ceaușescu și o decizie, mai recentă, de a intra în dizidență față de USR-Manolescu. Am în urmă o linie care leagă aceste trei puncte și ce pot spune? Vorbe mari: nu prea suport să-mi fie încălcată libertatea.

Ei bine, va spune cineva, nu știu cine, de pildă prietenul meu Mircea Mihăieș, un fidel manolescian: cum îți încălca ție, Ioan Buduca, USR-Manolescu libertatea? Iată cum. Sunt membru USR. Mulți prieteni au constatat, înaintea mea, că acolo se petrec ilegalități. M-au întrebat dacă am constatat și eu. N-am imaginea legală completă a celor care s-au petrecut, se petrec la USR. Vreau să o clarific mai întâi. Ai clarificat imaginea aceea? – mă întrebau. Da, acum mi-e clară: dreptatea e de partea voastră. Acolo s-au încălcat grav normele legale.

Am și prieteni fideli USR-Manolescu. Și ei mă întreabă câte ceva. Tu nu vezi cine contestă conducerea USR? Niște neica-nimeni! Dar au și ei drepturi, ce decurg din calitatea de membri ai USR, zic. Au, dar greșesc, pentru că îi mână în luptă pofta de putere, mi se replică.

Ce mi-e pofta de a păstra puterea! Ce mi-e pofta de a pune mâna pe ea! Contează numai legalitatea. Voi cum de nu ați putut constata, înaintea acestor contestatari, că acolo, la USR, s-au încălcat legile? Mie mi-e clar, acum, că au fost încălcate.

Dar și contestatarii, mi se spune, au participat la votul prin care s-au încălcat legile. Dacă s-au încălcat, și cu votul lor s-au încălcat! Nu știu cum au votat. Era vot secret. Era secret, dar erau de față. De ce nu s-au agitat atunci? Tu ce faci, Mircea, când o majoritate de voturi e împotriva ta? Cum te agiți? Învață-mă și pe mine! Nu e moral să participi la o decizie luată prin vot, apoi să te întorci împotriva ei! Dacă ar face așa și parlamentarii, atunci ar fi haos.

Prea comparăm incomparabile, Mircea. Contează doar legalitatea. Moral e să te bați pentru respectarea ei. Și cum vom constata de partea cărei tabere stă dreptatea (legalitatea) fără scandal, fără procese, fără să facem praf imaginea USR? Nu vom putea afla fără scandal. Dar ultimul găsit vinovat va fi cel care a aruncat, primul, cu piatra. El are a fi adevărata cauză a scandalului.

Susții, adică, iată, că Nicolae Manolescu a făcut chestii ilegale. Ești tu judecător în procesele aflate în curs?

Nu. Dar fără aceste procese nu vom putea mântui neliniștea noastră sufletească. De ce, atunci, practicăm pedepse administrative înainte de a avea verdictele? Acele pedepse practicate de USR-Manolescu înainte de a se fi dat verdictele fac praf și pulbere simțul libertății din mine (poate abuziv, poate prea plin de adrenalină).

Chiar dacă dreptatea finală va sta de partea USR-Manolescu, eu am ales să țin cu victimele inocente ale acestui ”regim”. Faptul că și-ar dori puterea nu le face vinovate în fața legii. Arată-mi unde, când și cum au încălcat aceste victime legile țării sau Statutul legal al USR!

Mi-au intrat extratereștrii în casă. După ce au plecat, constat că mi-au furat bijuteriile. Fac plângere la Parchet. Mi se răspunde că plângerea mea nu e admisibilă, căci legea n-are paragrafe cu priviree la hoții extratereștrii. La fel a pățit USR-Manolescu. A făcut plângere la Parchet împotriva unei cereri a contestatarilor. USR-Manolescu zice că acești contestatari n-au bază legală pentru cererea lor. Dovediți că voi, USR-Manolescu, aveți bază legală pentru contestarea acelei cereri, a zis judecătorul. USR-Manolescu n-a putut dovedi (de iure, nu de facto) că are bază legală. De facto, o avea. De iure, n-o putea arăta în fața instanței. De la acest de iure absent, s-a agravat conflictul între cele două tabere.

Unii zic: contează numai de facto.

Eu cred: contează numai de iure!

 

Ioan Buduca

Crititcul Nicolae Manolescu, fostul peședinte al USR, cel care se află la originea scandalului din Uniune

Crititcul Nicolae Manolescu, fostul peședinte al USR, cel care se află la originea scandalului din Uniune

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s