Home

Nichita Danilov (n. 1952) este un autor dublat de o personalitate culturală care, evident, nu mai are nevoie de recomandarea mea. Asta nu mă împiedică să vă semnalez, prieteni mai tineri sau mai vârstnici, 2 cărţi apărute relativ recent pe care le consider LECTURI OBLIGATORII (s-ar putea ca unora să nu le placă această sintagmă, dar alta mai potrivită nu găsesc!). Încep cu volumul de versuri „Amurgul oraşelor” (Colecţia Antologia, Editura Tracus Arte, 2013) – o sumă de poeme exemplare, dintre care, iată, citez, „Poem în O” : Acum când sângele meu s-a preschimbat/ în apă vino să te scalzi seara/ la lumina astrelor pure pleoapele/ mele vor rămâne închise pe veci/ ca doi lotuşi calmi şi palizi / pe atât de negre pe atât de negre ape. O! Cea de-a doua carte pe care vă invit s-o citiţi este volumul „Portrete fără ramă” (Editura Tracus Arte, 2012), conţinând „tuşe” de memorialistică, de critică şi de analiză literară aşezate… pe pânză în culori vii sau estompate, cu umbre şi luminozităţi surprinzătoare, cu gravitate sau cu fină ironie, radical sau tandru. Câteva dintre portretele lui Danilov sunt memorabile prin acuitatea observaţiei, prin valoarea de mărturie literară şi prin limpezimea expresiei. Textele vibrante despre Virgil Nazilescu, Madi Marin, Nora Iuga, Alecu Paleologu, crochiurile care-i surprind pe Florin Iaru, Ion Mureşan, Lucian Vasilescu, Daniel Bănulescu, Ion Zubaşcu, Adrian Alui Gheorghe sau desenele ample imortalizând evenimente memorabile, cum a fost întâlnirea cu Evgheni Evtuşenko în casa lui Mircea Dinescu sunt doar câteva exemple de virtuozitate greu de egalat.

"Amurgul oraşelor" - versuri - colecţia Antologia de la Tracus Arte

„Amurgul oraşelor” – versuri – colecţia „Antologia” de la Tracus Arte

Grafică din volumul "Amurgul oraşelor" - autor Mircia Dunitrescu

Grafică din volumul „Amurgul oraşelor” – autor Mircia Dumitrescu

"portrete fără ramă" - "o privire în camera obscură ce adăposteşte viaţa noastră literară" (N.Danilov)

„Portrete fără ramă”, sau… „o privire în camera obscură ce adăposteşte viaţa noastră literară” (N.Danilov)

Coperta 4 a volumului "Portrete fără ramă", cu un text... explicativ al autorului

Coperta 4 a volumului „Portrete fără ramă”, cu un text… explicativ al autorului

Nichita Danilov şi Ion Mureşan

Nichita Danilov şi Ion Mureşan

Nichita Danilov împreună cu grupul de scriitori din România şi Moldova ce au participat în luna aprilie a acestui an la întâlnirea "Podul de cărţi". România reprezentată de Teodor Dună, Lucian Vasilescu şi Ioan Groşan.

Nichita Danilov împreună cu grupul de scriitori din România şi Moldova care au participat în luna aprilie a acestui an la întâlnirea „Podul de cărţi”. România reprezentată de Teodor Dună, Lucian Vasilescu şi Ioan Groşan.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s