Home

Ovidiu Nimigean, ieşeanul născut la Năsăud (1962), nu are nevoie de nicio prezentare, activitatea lui literară şi publicistică fiind binecunoscute mediilor culturale şi publicului cultivat. Pregătisem, pe biroul meu, de câteva zile, romanul „Rădăcină de bucsau” (Editura Polirom, 2010), o carte care mi-a plăcut mult când am citit-o (acum vreo 2 ani şi ceva) şi care, dacă îmi aduc bine aminte, a fost pe lista scurtă de nominalizări a USR în 2011. Astăzi aflu, cu bucurie, (de pe FB, evident!) că scriitorul a lansat şi un volum de versuri („nanabozo”, Editura Cartea Românească) promovat călduros de domnii Nicolae Avram şi Radu Vancu. Atunci, hai să recomandăm „la pachet” aceste două cărţi, dând prioritate prozei, cu următorul citat din prefaţa romanului, semnată de Bogdan-Alexandru Stănescu: „Problema intervine la ultima pagină, când realizezi că, din spatele acestui roman masiv, lipsit de milă pentru cititor, se înalţă spectrul, hârca suferinţei cea de toate zilele. Cea de toate zilele: O.Nimigean nu are nevoie nici de fundalul unei planete post-apocaliptice 8apocalipsa peronală îi este de ajuns), nu are nevoie să intre în mintea unui criminal în serie (crimele pe care le comite în gând şi în fapt, chir, personajul său, nu au asemănare), însă ştie să scrie un roman total, sprijinit pe două axe vechi de când lumea: iubirea şi moartea.”

"Rădăcina de bucsau", un roman aflat pe lista scurtă la premiile USR 2011

„Rădăcina de bucsau”, un roman aflat pe lista scurtă la premiile USR 2011

Fluturaşul copertei 1, cu o mini-prezentare a autorului

Fluturaşul copertei 1, cu o mini-prezentare a autorului

Volumul de versuri "nanabozo", recent lansat de O.Nimigean

Volumul de versuri „nanabozo”, recent lansat de O.Nimigean

Ovidiu Nimigean, aflat la deplină maturitate creatoare

Ovidiu Nimigean, aflat la deplină maturitate creatoare

Publicitate

2 gânduri despre „O.Nimigean: „Rădăcina de bucsau” plus „nanabozo”

  1. Dragă Adrian Pârvu, mă bucur foarte mult că semnalați aici cărțile unui scriitor pe care-l apreciem amândoi mult. Memoria vă joacă totuși o mică festă – romanul lui Nimigean n-a fost nominalizat la premiile USR atunci, așa cum ar fi meritat pe deplin (era cel mai bun roman din 2010, după mine), și a fost chiar un scandal în toată regula. Juriul de premiere al USR n-a fost de acord cu alegerile juriului de nominzalizare, și mi-a trimis un comunicat oficial cu rugămintea de a-l posta pe blogul meu. L-am postat, au fost multe comentarii – iată, pentru cei interesați, linkul:

    http://raduvancu.unspe.com/2011/06/comunicatul-juriului-de-acordare.html

    • Aveţi dreptate! Acum îmi amintesc de scandal şi de tărăeşenia cu cele două jurii! Mulţumesc pentru necesara corecţie! Aştept numai veşti bune de la Iaşi, oraşul meu natal…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s