Home

Ion Mureşan este considerat, cu o zdobitoare majoritate critică şi de popularitate, cel mai bun poet român în viaţă. Poemele sale circulă turbionar în toate revistele literare din ţară, premiile curg cu un debit alarmant, cronicile se întrec în elogii şi superlative. Nu este niciun pic de ironie în cuvintele de mai sus! Chiar aşa stăm! Volumul său intitulat “cartea Alcool” (Editura Charmides, 2010), perfect promovat şi constant susţinut de bistriţeanul Gavril Ţărmure (considerat, la rândul lui, cel mai mare manager cultural din România!) a provocat o falie ce pare imposibil de trecut între Ion Mureşan şi toţi confraţii săi poeţi. Aici şi acum, eu vreau să atrag atenţia reeditării volumului de debut semnat de Ion Mureşan: “Cartea de iarnă” (Editura Charmides,2013 – ediţia a II-a). O carte ce păstrează intactă prospeţimea versului bine întocmit, de parcă n-ar fi trecut peste el 32 de ani! Desigur, veţi vedea şi coperta volumului “cartea Alcool”, precum şi ceva de prin interior, cu o mică istorioară de la o mare sărbătoare  – Seara Ionilor, 7 Ianuarie, 2012. Iacătă:

"Cartea de iarnă" - reeditare (ediţia a II-a), coperta 1

„Cartea de iarnă” – reeditare (ediţia a II-a), coperta 1

"Cartea de iarnă", coperta 4, cu vorbele lui Ion Mureşan despre volumul reeditat

„Cartea de iarnă”, coperta 4, cu vorbele lui Ion Mureşan despre volumul reeditat

Studentul Ion Mureşan, la data debutului

Studentul Ion Mureşan, la data debutului

"cartea Alcool" , volumul care a bătut toate recordurile de audienţă poetică

„cartea Alcool” , volumul care a bătut toate recordurile de audienţă poetică

"cartea Alcool", exemplarul meu, pe care au semnat toţi cei prezenţi la Seara Ionilor, la Cafeneaua "La Muzeu", 7 Ianuarie 2012

„cartea Alcool”, exemplarul meu, pe care au semnat toţi cei prezenţi la Seara Ionilor, la Cafeneaua „La Muzeu”, 7 Ianuarie 2012

Şi alte autografe ale celor prezenţi, pe care nu am să-i enumăr aici, pentru că mă gândesc la o postare separată cu acest eveniment.

Şi alte autografe ale celor prezenţi, pe care nu am să-i enumăr aici, pentru că mă gândesc la o postare separată cu acest eveniment.

Publicitate

6 gânduri despre „Ion Mureşan: „Cartea de iarnă” (reeditare după 32 de ani!)

  1. Nu ma pricep prea mult la poezie, insa ma bucur ca unul dintre poetii importanti si unul dintre cei mai ancorati in realitate, chiar daca nu cel de pe locul intai atat de disputat, s-a apucat de o opera atat de contemporana si indispensabila, si anume bloggereala. Recomand „exercitiul” acesta si celor doi candidati la suprematie, aceasta metoda putand fi si un instrument de departajare intre domniile lor. Sau organizarea unui modern battle, in genul celor organizate de trupele street dance, unde audienta poate vota si decide premiantul. Am zis.

  2. Nu știu cât de mult suntem noi, cititorii poeziei lui Ion Mureșan, în măsură să aplicăm etichete cu superlative, iar cronicile urmează și ele un trend(ca să folosesc un termen la modă) dat de premii și recunoașteri avizate. Eu pot spune doar că-mi place poezia lui Ion Mureșan, că în spatele versurilor se simte poetul născut și nu făcut, că am avut privilegiul să-l ascult recitându-și textele și că am fost vrăjită de naturalețea și farmecul rostirii: simplă, firească, ușor sacadată, fără nimic teatral, actoricesc, în ea. Și mai e ceva, orgoliul de mare poet, de care, surprinzător, omul Ion Mureșan nu suferă! Mi-a spus anul trecut la Sibiu, încurajând o ilustră necunoscută: ”nu există poeți mai buni sau mai puțin buni, există doar poezie!”. … Chiar dacă acest moment a fost ”stricat” de un critic, foarte cunoscut azi, care auzindu-ne discuția a intervenit tăios: vă contrazic, ierarhii au fost și vor fi întotdeauna!

    • Eu, pe acest blog, nu fac ierarhii. Eu recomand autori, edituri şi cărţi româneşti. Desigur, am propria mea ierarhie, conformă cu ceea ce sunt obişnuit să citesc, dar şi cu „strigarea” pieţei literare. Ion Mureşan este un poet adevărat. Punct! Mulţumesc pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s